Back of House

Pantry | Georgian House | Gloucestershire

Symmetry and detail in design

The lack of wall space for storage in the kitchen meant the architect had to create a separate pantry for the storage of dry goods, cold drinks , and wine, with a scullery opposite for crockery and glass storage and washing up.

To evoke an earlier era, the glazing in the pantry is hand drawn and the oak is hand finished to a deeper, richer colour than the island. Birds neck beading is used to pull out lines in the structure and these are mirrored by the glazed panes.

The doors and glazed panels are meticulously set to ensure symmetry between door, panels and drawers and marble shelves behind in the pantry itself. Whether open or closed, the effect is a striking geometry of detailing that elevates the room from storage to elegant statement of the finest craftsmanship. It shows the impact Artichoke brings to functional rooms as well as the more public spaces of the kitchen itself.

Other rooms