Kitchen

Historic Family House | The Solent

A quietly timeless design

This luxury Edwardian style kitchen was part of a complete refurbishment of an iconic house on a private estate.  In the same family for generations, our client wanted to restore the house for posterity – taking every room apart before putting it back together. 

The client’s brief was to design a kitchen that looked like it had always been there yet worked for modern life.  Our solution was a luxury kitchen that was discrete in its design with subtle Edwardian influences.  It is understated, very well made and will sit there quietly, at the heart of the house, for generations to come.

Re-imagining the space and architecture

Previously a collection of tiny rooms, we needed to create a feeling of order and symmetry and organise how the space is used. The walls were removed and the space was set out using steel beams hidden behind a low ceiling.

Once resolved, the kitchen could be laid out. Glazed screens were introduced to create a comfortably proportioned space for eating with a visual connection through to the kitchen.

Hard-working elegance

When planning this kitchen, the aim was to improve how the space functioned whilst introducing an elegance appropriate for the main living space in a grand house.

Kitchens are practical spaces that have to work hard.  However, we deploy a range of techniques that hide the ugly, modern day essentials like fridges.  We position bulky appliances just where they are needed, but in such a way that they do not spoil the aesthetic of a luxury kitchen.

Design features and materials

The Cook’s Table is oak with a smooth sycamore worktop and Carrara marble section.  The rest of the joinery is painted tulip wood.  We used the same colour on the walls, ceiling and cupboard doors to create a calm and neutral interior.  The worktops are made of Santa Fiora – its wet sand colouring and natural markings echo the proximity to the beach and provide a gentle contrast to the neutral scheme.

The English stone floor is from Purbeck quarry.  We felt it was important the floor was made of a natural material so it will age gracefully – quiet and understated.

The Artichoke effect

Our brief was a kitchen that looked anything but new – an understated, impeccably made room that had always been there – one for future generations to enjoy. It is a kitchen that summarises Artichoke’s entire philosophy – no grandstanding – but furniture and rooms at one with the house. Where every detail has a purpose and can improve the space. We believe sustainability is about longevity as well as process and so an Artichoke commission is there to add value and permanence in the houses we are privileged to work in.