Back of House

Scullery | Regency Country House | Hampshire

Designed for elegant living

Part of a series of rooms in a Regency house – our brief was to re-configure the back of house rooms to enable seamless flow and elegant running of the household.

Traffic and technical challenges

The lack of walls inhibited storage  – a problem addressed by breaking up the space with functional areas – scullery, pantry and a cold storage room all running off a long corridor that doubled to overcome storage issues.

The scullery was formed to inhabit a separate space – meaning staff could clear dishes away from the family. The pantry, along with the cold storage room, was to function almost like an internal shop – with capacity to store provisions to cope with a large household over Christmas and other family occasions.

The family’s preference for fresh food, prepared in advance, plated up and ready to serve, led to the design of a bespoke cold storage cupboard easily accessed from the corridor using moulded Corian to ensure it can be kept spotlessly clean.

Design details and materials

The chain of glazed rooms along the corridor feels timeless – lending atmosphere but also borrowing light from the main kitchen. Restoration glass was used – float glass – to give the impression of the rooms being an original feature from an earlier era.

At the client’s request, there is no range cooker. Instead for convenience of easy access, we commissioned eye level modern ovens and an induction hob that is easy to wipe down and clean. We inserted cabinetry into the original chimney breast instead – further evolving this country house.

Other rooms