Other Interior

Study | Georgian House | Gloucestershire

This European walnut panelled study has a beautiful honeyed French polished finish which lends the room gravitas and period charm.

The specialist hand finishing process creates a sun-bleached effect giving the impression that the panelling has been there for some time.

Design themes and architectural style

To complement the mostly early Georgian style joinery in the rest of the house, Artichoke took inspiration from Sir Christopher Wren. Raised bolection mouldings framing large flat walnut panels add understated drama – a technique used to great effect by Wren throughout his life. Using flat rather than raised or fielded panels also makes it simpler to frame art. 

As with most Artichoke projects, the success is hidden in the details. Here we had to incorporate a secret jib door into the panelling to the right of the fireplace whilst maintaining panels of equal width across the entire elevation. Detailed discussions with builders and sensitively approved manipulation of the architecture enabled a successful result. The eye follows the geometry of line without trouble and the proportions of the room maintain a simple, easy flow. 

Tall order doors

The set of double sliding doors to the drawing room are substantial – 2.7m high and 54mm thick. Requested to be made from solid European walnut it is a timber notorious for instability and difficulty of use. Added to this, the doors are hung on sliding runners and lack butt hinges along their length. Such complexities make for real challenge especially when installed in an air-controlled building. We called on all our expertise and experience in selecting the wood to minimise the chance of movement and so avoid the doors jamming in their pockets. With a split finish, we also matched the one side to the honey tones of the study and the other to the darker hues of joinery in the rest of the house.

The Artichoke effect

From the adjacent drawing room or via the jib door of a private sitting room, the study provides the perfect quiet space for work. With a lockable cabinet lined in green calves leather and a desk also commissioned by the client, it balances the call of the modern world perfectly with cables running up through the legs. Time lavished on every detail ensures the moments spent in this room will always be time well spent.

Other rooms